tisdag 1 november 2016

Såhär gör jag sojamjölk


1 dl sojabönor
1 l vatten
(1 dadel)

Blötlägg bönorna minst åtta timmar. Skala bönorna genom att gno dem mot varandra och skölj med vatten i omgångar tills det inte lossnar mer skal. 
Alternativ 1: häll upp sojabönorna med ett par dl vatten i en blender och kör tills du får en pasta blanda i resten av vattnet och kör en stund till. Sila bort sojabönsresterna (okaran). Häll mjölken i kastrull och koka upp under omrörning. Låt koka ca 5 minuter. Rör om då och då så att mjölken inte bränns fast i botten. Häll genom sil, gärna med ett riktigt tunt tyg i. Låt svalna något och pressa ur den sista mjölken ur okaran (sojabönsresterna), om du inte har tyg som du kan snurra ihop och pressa med händerna så ta en stor sked och pressa ned mot silen.

Alternativ 2: häll allt i din sojamjölksmaskin och sätt på knappen. Vänta på färdig-pipet och sila.


Jag har denna sojamjölksmaskin, som jag haft i två-tre år nu. Använder den oftast två gånger i veckan, men ibland blir det varje dag.

Förutom att det är så billigt att göra egen sojamjölk, så får du också "skräpet", okaran, som du kan göra mycket gott med, här finns endel: http://kokstokig.blogspot.se/search/label/Okara .


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar