tisdag 16 januari 2018

Morotsbullar

Bilden kan innehålla: mat

1 pkt jäst
5 dl växtmjölk
1,5 dl olja
1 dl socker
2 morötter, fint rivna
1 msk kardemumma
ca 9 dl vetemjöl
ca 5 dl rågsikt (byt mot vetemjöl om du vill)

Fyllning:
150 g margarin
drygt 1 dl socker
3 msk kanel

Linfröslem:
2 msk hela linfrön
0,5 dl vatten

Blanda detta när du blandat degen och låt det stå medans den jäser. Ta sedan en sil och låt slemmet rinna av.

Blanda ihop allt kallt. Knåda i ca 5 minuter i assistent eller 10 för hand. Kavla ut och bred på fyllningen. Forma bullar och lägg på plåt med bakduk över. Låt jäsa i 2,5 timmar. Pensla bullarna med linfröslem och strö över pärlsocker. Sätt bullarna i mitten av ugnen på 225°. Ta ut dem efter 10 minuter eller när de fått fin färg.

2 kommentarer:

  1. Så himla smart idé med rivna morötter i kanelbullar. Jag har både bakat matiga bullar med rivna morötter och morotskaka många gånger, men aldrig tänkt på att det funkar i kanelbullar också. Det måste jag testa! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt, hoppas du gillar det lika mycket som jag gör :)

      Radera