söndag 15 mars 2015

Liten tårta med hallon-kikärtsfluff


Sedan ett tag tillbaka håller hela världens veganer på med den senaste upptäckten: olika godsaker gjorda på uppvispat bönspad. Alltså, det är helt knäppt! Men åh så roligt att se hur insnöade alla (tja, många iallafall) blivit. Än så länge har jag själv gjort maränger (vanliga och med hallonsaft), glass och, som här,  använt istället för grädde till tårtan.

Tårtbotten:
0,5 dl kakao
1,75dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 nypa salt
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vinäger
0,75 dl neutral olja
1,25 dl vatten

Det är Karolina Tegelaars recept delat på hälften och med mindre socker pga att kikärtsfluffet är så sött.
Blanda snabbt samman ingredienserna och häll upp i mindre form (runt 18 cm). Ställ genast in i 175° varm ugn på första falsen. Låt stå i 30-40 minuter.

Fluff:
spadet från en kartong med vita bönor eller kikärtor
2 dl socker
1 tsk citronsaft
saften från 1 dl hallon
(0,5 tsk xanthangummi eller guarkärnmjöl)

Kör sockret i mixer, så att det blir som florsocker. Vispa upp spadet 1-2 minuter och ha sedan i hallon- och citronsaft. Börja nu ösa i sockret och xanthan/guar. Lite socker i taget, säger experterna, jag har tagit allt på samma gång och det har gått bra :) Vispa tills du kan vända bunken uppochned och fluffet sitter kvar i bunken.

Tårtan:
Dela upp tårtan i tu. Blanda det som blev kvar när du pressade ut saften ur hallonen och blanda med lagom mängd fluff och bred ut och lägg på locket. Bred fluff över hela tårtan och garnera om du har lust för det. Du lär få fluff över, så klicka ut i små bollar på plåt, låt stå på 100° i mitten av ugnen i 2 timmar. Stäng av ugnen och låt stå tills ugnen svalnat.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar