söndag 22 december 2013

Ginger ale

För att göra Ginger ale gör jag först en ginger bug. Det är som att göra en surdegsstart. När den bubblar såhär fint kan du fortsätta med att göra dricka av den.
Men först hur du gör en ginger bug. Det finns många olika recept, känns inte som om man kan göra fel, bara man har i socker, ingefära och vatten. Så här gör jag:
Jag tar i första skedet 2 msk ingefära, delad i mindre bitar (riv om du hellre vill), 2 msk socker och 2 dl vatten. Låter det stå ett dygn och börjar sedan mata dagligen med en msk ingefära och 1 msk socker tills det börjar bubbla ordentligt. Har jag ingen lust att göra dricka på den med en gång matar jag den varannan dag med en msk vardera av ingefära och socker.
För att göra en Ginger ale tar jag en eko-citron (vill inte använda någon annan när jag lämnar skalet kvar), ca två tummar ingefära, 2 dl socker och 2 liter vatten. Detta kokar jag i ca en timma. När det svalnat häller jag i allt i min ginger-bug-burk, låter stå en stund och silar sedan av och häller upp på flaskor. 
Det går rätt snabbt för kolsyran att bildas, så pys flaskorna minst en gång per dag, gärna två! Flaskorna kan sprängas om du glömmer bort det. Första gången jag gjorde Ginger ale så var jag lite dålig på att pysa dem mot slutet, vilket resulterade i att jag blev av med hälften av innehållet i flaskorna när jag väl pyste dem. Både kladdigt och onödigt! Låt flaskorna stå några dagar. Smaka av och bestäm själv när den är klar, då ställer du dem i kylen för att avbryta processen. Låter du dem stå länge i rumstemperatur bildas tillslut alkohol. 

Denna dryck är inte bara god, den är nyttig också: full med lactobakterier! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar