Jag är inte så förtjust i syrad vitkål. Röd däremot: mums! Tycker den får en lite krämig smak, mycket mildare än den vita. Det här är latmansversionen av syra rödkål, företrädesvis ska kålen saltas, stå en stund och sedan knådas så att vätskan går ur kålen och kan användas som lag. Själv knådar jag bara så pass att konsistensen på kålen mjukas upp och häller sen över vattnet, som jag blandat ut saltet i. Lock på. Nu ska det stå och syra i minst två veckor. Denna gång använder jag inte någon tyngd över kålen (för att hålla kålen under vätskan så den inte möglar), utan rör om ordentligt dagligen. Jag brukar låta kålen stå framme tills jag ätit upp den, men då fortsätter syrningsprocessen och den blir surare ju längre tiden går.
rödkål
1 msk salt per liter vatten
hel vitlök efter smak
******
Jag tänkte att det skulle bli lite roligt att göra inläggning på polkabetor. Resultatet blev rätt trist, ser aptitligare ut med den vanliga.
1 kg rödbetor
1 tsk salt
1,5 dl 12% ättika eller 0,75 dl 24% ättika + 0,75 dl vatten
3,5 dl vatten
1,75 dl socker
ca 20 vitpepparkorn
Skala och skär rödbetorna i skivor. Ångkoka i 10-15 minuter. Koka lagen tills sockret löst upp sig. Häll allt i glasburk medans fortfarande hett. Förvaras i kyl.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar