fredag 1 maj 2015
Marängtårta
Marängen:
1,5 dl kikärtsspad (ungefär vad som ryms i en tetra)
2,5 dl socker
1 msk potatis- eller majsstärkelse
0,4 krm citron- eller vinsyra
2 tsk vaniljsocker
Ställ ugnen på 100°. Mixa strösockret till ett fint puder. Vispa upp spadet tills det blir ett skum som formar sig. Häll i syra, vaniljsocker och sockret, lite i taget under vispning och fortsätt sedan att vispa tills smeten kan vändas uppochned i bunken. Vispa i stärkelsen. Häll ut i två rundlar (eller vad du nu vill ha för form på tårtan) på plåt. Grädda mitt i ugnen 2,5 timma och låt marängen stå kvar i ugnen tills den kallnat.
Sockerkaksbotten:
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl kikärtsspad (eller 1 tsk äppelcidervinäger)
50 g margarin
2 dl växtmjölk
Sätt ugnen på 250°. Vispa ihop alla ingredienser. Lägg bakplåtspapper i botten på en långpanna och häll i smeten och bred ut den jämnt. Grädda mitt i ugnen i 5-8 minuter, håll koll så den inte bränns! Stjälp upp den medans den fortfarande är varm, pensla på bakplåtspappret med kallt vatten för att lätt få bort det. När sockerkaksbottnen har svalat skär du upp två delar efter marängens form (resten kan du göra bakelser på, t ex) och monterar sen ihop tårtan med det innehåll du gillar mest.
Obs! Tårtan bör ätas upp rätt omgående, då marängen börjar smälta ganska snart.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar